MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ALAPJAI

 

 

Tantárgyi kód: GMB 1209, RMB 1209, MGB 1209, MMB 1209

 

A típusú              2. félév                    2+0 heti óraszám                 Kollokvium             2 kredit

 

Tantárgyfelelős: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

Előadó: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár

1. A tantárgy célja:

A hallgatók ismerkedjenek meg a korszerű minőségirányítási rendszerek alapjaival. Tudják értelmezni a minőség és a minőségirányítás fogalmát, sajátítsák el a különböző minőségirányítási rendszerek kiépítésének feltétel és eljárásrendjét. Ismerjék meg az általánosan használt minőség fejlesztési és javítási módszereket, technikákat. Ismerkedjenek meg a minőség költség  fogalmával és a minőség gazdaságossági kihatásaival, szakmai felkészültségükkel járuljanak hozzá a termelő vagy szolgáltató vállalkozás minőségirányítási problémáinak megoldásához.

2. Előtanulmányi rend: -

Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: a már megszerzett szakmai ismeret.

 

3. A tantárgy tartalma.

A minőség fogalma és értelmezése. A minőségellenőrzés, minőségbiztosítás, minőségirányítás fogalom és kapcsolatrendszere. A minőségirányítási rendszerek alapszabványai. A minőségirányítás dokumentációs rendszere, a rendszer auditálása, akkreditálás. A TQM és az EFQM modell főbb jellemzői.

A minőségfejlesztés és megvalósítás területén használatos eljárások és módszerek: problémamegoldó technikák (brainstorming, NCM, 635, Delphi módszer,kaizen, PDC, 5S, stb.), minőségfejlesztéshez használatos technikák (adatgyűjtés és elemzés, Ishikawa diagram, Pareto analízis, korrelációs diagramok, fa-diagram, benchmarking, SPC, stb.), hibamegelőzési módszerek (QFD, FMEA, Poka-yoke, stb.). A HACCP fogalma és alkalmazása az élelmiszergazdaságban. A minőségügy jogi kérdései: fogyasztóvédelem, termékfelelősség, jogharmonizáció, az új megközelítés EU irányelvei. Minőségi díjak, áru és védjegyek.

4. Évközi ellenőrzés módja:

2 db zárthelyi dolgozat (50-50 pont). Az elért pontszám alapján megajánlott jegy adható.

Kollokvium (minden szakon): 100 pont. Megfelelt az, aki legalább 51 pontot elért.

5. A számonkérés módja:

Kollokvium

6. Szakirodalom:

Kötelező irodalom:

1.    Dr. Szigeti F. - Dr. Végső K.: A minőségirányítás alapjai.

Egységes jegyzet. NYF 2004. január 19.

Ajánlott irodalom:

1. Dr. Bálint Julianna: Minőség – tanuljuk, tanítsuk és valósítsuk meg.

TERC KFT., Bp. 2001.

2. Dr. Koczor Zoltán: Minőségirányítási rendszerek fejlesztése

TÜV Rheinland Akadémia, Bp. 2001.

3. Győri Z.: Minőségirányítás az élelmiszergazdaságban

Primom, Nyíregyháza 2002.

4. Dr. Juhász Csaba: Minőségbiztosítás a mezőgazdaságban

Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó, Bp. 2001.

5. Czitán G.-Gutassy A.-Wilde R.: Termékbiztonság az Európai Unióban

TÜV Rheinland Akadémia, Bp. 2006.