MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ALAPJAI
Tantárgyi kód: AMB 1209
A típusú 2. félév 2+0 heti óraszám Kollokvium 2 kredit
Tantárgyfelelős: Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár
1. A tantárgy célja:
A hallgatók ismerkedjenek meg a korszerű minőségirányítási rendszerek alapjaival. Tudják értelmezni a minőség és a minőségirányítás fogalmát, sajátítsák el a különböző minőségirányítási rendszerek kiépítésének feltétel és eljárásrendjét. Ismerjék meg az általánosan használt minőség fejlesztési és javítási módszereket, technikákat. Ismerkedjenek meg a minőség költség fogalmával és a minőség gazdaságossági kihatásaival, szakmai felkészültségükkel járuljanak hozzá a termelő vagy szolgáltató vállalkozás minőségirányítási problémáinak megoldásához.
2. Előtanulmányi rend: -
Feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint: a már megszerzett szakmai ismeret.
3. A tantárgy tartalma.
A minőség fogalma és értelmezése. A minőségellenőrzés, minőségbiztosítás, minőségirányítás fogalom és kapcsolatrendszere. A minőségirányítási rendszerek alapszabványai. A minőségirányítás dokumentációs rendszere, a rendszer auditálása. Termék, rendszer és személyzet-tanúsítás. Akkreditálás. Terméktanúsítás az EU-ban. A TQM és az EFQM modell főbb jellemzői.
A minőségfejlesztés és megvalósítás területén használatos eljárások és módszerek: problémamegoldó technikák (brainstorming, NCM, 635, Delphi módszer,kaizen, PDC, 5S, stb.), minőségfejlesztéshez használatos technikák (adatgyűjtés és elemzés, Ishikawa diagram, Pareto analízis, korrelációs diagramok, fa-diagram, benchmarking, SPC, stb.), hibamegelőzési módszerek (QFD, FMEA, Poka-yoke, stb.). A HACCP fogalma és alkalmazása az élelmiszergazdaságban. A minőségügy jogi kérdései: fogyasztóvédelem, termékfelelősség, jogharmonizáció, az új megközelítés EU irányelvei. Minőségi díjak, áru és védjegyek.
4. Évközi ellenőrzés módja:
2 db zárthelyi dolgozat (50-50 pont). Az elért pontszám alapján megajánlott jegy adható.
Kollokvium (minden szakon): 100 pont. Érdemjegy megállapítás TVSZ szerint.
5. A számonkérés módja:
Kollokvium
6. Szakirodalom:
Kötelező irodalom:
1. Dr. Szigeti F. - Dr. Végső K.: A minőségirányítás alapjai.
Egységes jegyzet. NYF 2004.
Ajánlott irodalom:
1. Dr. Bálint Julianna: Minőség – tanuljuk, tanítsuk és valósítsuk meg.
TERC KFT., Bp. 2001.
2. Dr. Koczor Zoltán: Minőségirányítási rendszerek fejlesztése
TÜV Rheinland Akadémia, Bp. 2008.
3. Győri Z.: Minőségirányítás az élelmiszergazdaságban
Primom, Nyíregyháza 2002.
4. Czitán G.-Gutassy A.-Wilde R.: Termékbiztonság az Európai Unióban
TÜV Rheinland Akadémia, Bp. 2006.